Fóliás medencék

Fóliás medencék

Egyedi méretű és alakú fóliás medencéket lehet készíteni betonszerkezet építésével, zsalukő felhasználásával. A zsalukövek általában 50 cm hosszúak, a belőlük készíthető fal vastagsága 20-40 cm lehet, magasságuk 25cm.

Földmunka elvégzése után a vasalt monolit fenéklemez elkészülésekor erre építjük a szükséges összekötő anyagokkal a duplán vasalt zsalukő tartószerkezeti falakat. Közben beépítésre kerülnek a vízgépészeti elemek .A medenceszerkezetre vízzáró adalékos simító réteget viszünk fel majd fóliával béleljük. A fóliázás 0,8-1,5mm vastag UV.stabil lágy PVC. medencefóliával történik , a fenéklemez alatt hőszigeteléssel. A fóliabélés cserélhető ha ”elöregszik” a burkolóanyag. A zsaluelemes medencék többnyire süllyesztett víztükrös rendszerre készülnek, de építhető feszített víztükrös változat is belőlük.

A süllyesztett víztükrűnél a fóliaburkolat könnyen lezárható a medence szegősorával és nincs szintbeli mérettörési differencia. A feszített víztükrű medencéknél a fóliaburkolat nehezebben dolgozható össze a zárósorként funkcionáló elemes túlfolyórendszerrel, ezért ún. bukóéles megoldás kell , ahol a gyűjtőcsatorna a medencén kívül van. További előnye ennek a megoldásnak ha a medence nem teljesen körülfeszített víztükrűen készül, hanem csak egy vagy két oldalon. Zsaluköves medenceépítésnél is javasolt a falak feltöltés felőli hőszigetelése 2-4 cm polisztirol táblákkal.

A technológia előnyei:

  • gyors építés, alacsony munkaigény
  • kevesebb beton felhasználás
  • stabil szerkezet
  • tiszta,glettelést nem igénylő felület
  • a dupla hőszigetelés megakadályozza a víz kihűlését
  • a formaválaszték bőséges
  • lépcső beépítésére is alkalmas

Összerakás közben az elemek megfelelő belső vasalást kapnak , majd belsejüket teleöntjük betonnal az építés során. A kettős vasalású beton fenéklemezre megépített falazat további vakolást nem igényel. A beton megkötése után filc bélést kap a medence. Az alátétfilc elhelyezése után máris lehet a medencefóliát összehegeszteni.
A fóliabélés nincs a falhoz rögzítve, csak a peremhez. A víz nyomása simítja ki teljesen és tartja helyén a fóliát.
A 25cm vastag medencefal hőszigetelése kimagaslóan jó. A fólia szakadás esetén könnyen javítható.
A jó minőségű fólia nem foltosodik, UV állóságának köszönhetően színe lassan fakul, elöregedése esetén könnyen cserélhető burkolat. A fólia színes, esetleg mintás felülete számtalan lehetőséget kínál az egyedi elképzeléseknek. Mintakollekciónkból rendelhető a választott fóliabélés.

Acélpalástú fóliázott medence

A medence fala felületkezelt acéllemez 1,20 és 1,50m-es medencemélységhez.
Építészeti szempontból nagyon egyszerű, önhordó medencefala három fő részből áll: tekercses acéllemez fal, alsó aljzathoz kapcsolt profilsín, felső profilsín.

Az üzemileg előregyártott medencék adott méretre készülnek, választható alakban. Alaprajz szerint: kör alakú, ovális, nyolcas alakú.
A medence vasbeton aljzatra épül, félig vagy teljesen a földbe süllyesztve. Az acélpalástra a medencefólia nincs rögzítve, csak a felső élekre profilsínnel összefogatva. A víz nyomása simítja ki és tartja helyén a fóliát. A vízfeltöltés elkezdésekor kell a medencetért körülbetonozni spirálisan , ügyelve arra hogy a medence vízszintje mindig a betonozási sík fölött legyen 30-50 cm-rel. A betonozás csak földnedves állapotú lehet.